Teknoloji

Kahramanmaraş’ta Aslında 3 Deprem 2 Değil

Birkaç gün önce İTÜ Maden ve Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi prof. Dr.Cenk YaltırakVerdiği bir röportajda İstanbul’da 1 yerine 4 riskli fay sınırı olduğunu ve 2026’da beklenen depremin tahmin edilenden çok daha büyük olabileceğini belirtti.

Yaltırak, bu açıklamasına ek olarak ülkemizdeki beyin sarsıntısı riskine karşı dayandığımız verilerin güvenilir olmadığı için da bahsedilmiştir. Bunlardan en dikkat çekici olanı, gündemin de etkisiyle 3 deprem yerine 2 depremin rapor edilmesi oldu.

Ama herkes somut veriler ışığında ilerlese nasıl farklı sonuçlar ortaya çıkıyor?

Yaltırak’ın haberine göre, Kahramanmaraş merkezli ve 7.7 büyüklüğünde olduğu belirtilen ilk deprem fiilen gerçekleşti. iki depremin birleşiminden oluşturulmuş. Yani bu durum iki fayın aynı anda kırılmasıyla ortaya çıktı.

daha sonra meydana geldi 7.6 büyüklük Depremle birlikte aslında 3 deprem olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Yaltırak’ın söylediğine göre kuyrukta meydana gelen sarsıntıları tespit edebilmek için nasıl ki son derece hassas olması gerekiyor. yer hareketini ölçmekCihazlara bakmalısınız.

Ayrıca Kandilli Rasathanesi, 6 Şubat 2023 günü saat 04:17 sıralarında Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremi de Twitter hesabından duyurdu. 3 farklı şokla gerçekleşti. ve depremin 80 saniyeden uzun sürdüğünü doğruladı. Ayrıca açıklamada” Deprem her iki yandan (KD-GB) parçalanmış ve güneyde tek parça ve KD-GB yönünde iki parça olmak üzere toplam Mw=7,7 sarsıntı ile gücünü boşaltmıştır. Kısaca çoklu kırılma analizi bilimsel bir kelimedir, depremin Mw=7.7 olduğu gerçeğini değiştirmez.Yetkililer” ifadelerini kullanarak, hesaplamalarda herhangi bir kusur bulunmadığını belirtti.

Benzer bir durum 1999 depreminde de görüldü.

Yani Yaltırak’ın ifadesine göre 1999’daki şiddeti Kandilli Rasathanesi ve USGS’ye göre 7.4’tü. 7.6ardışık veya 3 deprem iç içekonuşma konusu oldu.

Bunlardan ilki 6.9, obur 7.0 ve sonuncusu 7.4; ama ilk ikisi 7.4 değerinde gölgede kalmış . Bu durum US Geological Survey’in (USGS) neden daha yüksek fiyat aldığını açıklıyor diyebiliriz.

Peki bu nasıl oluyor?

Yaltırak’ın açıklamalarına göre 1999 depreminde Ortaya çıkan 7.4 şiddeti, iki fayın aynı anda kırılmasından kaynaklandı. Kahramanmaraş’taki ilk depremde de durum aynı. Çünkü Kandilli Rasathanesi tarafından 7.7 büyüklüğünde duyurulan deprem, iki fayın kırılmasıyla 7.7 büyüklükortaya çıkardı.

Ama bu neden değerli?

Bu bilgilere göre İstanbul Kahramanmaraş’tan sonra artık gündemde olan beklediğimiz sarsıntılar beklenen şiddetin çok ötesine geçebilir ve daha da büyük yıkımlara yol açabilir.

Bunun nedeni yine Yaltırak’ın açıklamalarında yatıyor. yaptığı işe göre yanlış bir tehlike haritasınaHaritaya bakıyoruz ve kelimenin konusu da Marmara depremi sırasındaki haritaya göre daha dengeli. çoklu hatalarkırılacak.

Bu hem zaten büyük bir yıkımın beklendiği Marmara depremi sırasında. daha fazla şiddetserbest bırakılmasına neden olacak tutarsız tehlike haritasıBundan dolayı imanda olması gereken birçok yapı büyük zarar görecektir.

Kaynak: Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Cansu Çamlıbel/T24

Tutarsız sallanma haritasını ve bununla birlikte gelen tehlikeleri görmek için aşağıdaki içeriğe göz atın.

Diğer gündem maddelerimiz:

harranhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu