Haber

YKS’de tercih süreçleri başladı

ÖSYM internet sitesinde yer alan duyuruya göre 2023-YKS tercih işlemleri bugünden itibaren 8 Ağustos 23.59’a kadar yapılabilecek.

Adaylar, tercihlerini kılavuzdaki kurallara göre bireysel olarak ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan yapacaklardır.

Öte yandan daha önce bilgilendirmesi yapılan 2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Rehberi de yayınlandı. Tercih yapacak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri ve kılavuz bilgileri doğrultusunda tercihlerini yapmaları gerekmektedir.

Adaylar tercih işlemlerini ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresindeki açıklamalar doğrultusunda tamamlayacaklardır.

Ekrandaki uyarılara göre seçim işlemi sonlandırılacaktır. Başvuru merkezlerinden herhangi bir seçme işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla veya elden gönderilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Yapıldığı sürece sadece elektronik tercihler alınacaktır.

10 SORUDA YSK TERCİH SÜRECİ

Bu yıl 17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenen 2023-YKS’ye 3 milyon 527 bin 443 aday başvurdu. 2 milyon 995 bin 638 aday Temel Yeterlilik Sınavına (TYT), 1 milyon 980 bin 534 aday Alan Yeterlilik Sınavına (AYT), 173 bin 3 aday Yabancı Dil Sınavına (YDT) girdi.

Oturumlara TYT’ye başvuran adayların yüzde 84,92’si, AYT’ye başvuran adayların yüzde 76,97’si ve YDT’ye başvuran adayların yüzde 51,18’i katıldı.

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından ön bilgi amaçlı 2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Rehberi yayımlandı. Bu nedenle adayların tercihlerini yapmadan önce ÖSYM’nin internet adresinde yayınlanacak olan kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM tarafından yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

Kılavuza göre seçimler 27 Temmuz ortası-8 Ağustos 2023 tarihlerinde yapılacak.

1- Bu sene üniversitelerde kontenjan belli mi?

2023-YKS yerleştirme süreci için bu yıl üniversitelerde toplam 1 milyon 111 bin kontenjan açıklandı. Bu yıl önlisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlendi. Açıköğretim ve uzaktan eğitim kontenjanları olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin kontenjan bulunmaktadır.

34 yaş üstü kadınlar, depremzede adayları ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dahil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 111 bine ulaştı.

Bu yıl ilk kez 1 Ocak 2023 prestijiyle devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme yoluyla öğrenci alan önlisans ve lisans programlarında 34 yaşını doldurmuş kadınlara “34 Yaş Üstü Kadınlar” kontenjanı ayrıldı. (1 Ocak 1989 ve öncesi doğumlu adaylar). Daha önce üniversiteye gitme fırsatı bulamamış kadınlara yönelik uygulama kapsamında 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937’si önlisans olmak üzere toplam 21 bin 42 kontenjan ayrıldı.

YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Rehberi’nde şehitlerin eş ve çocukları, gazilerin eş ve çocukları ile gazi adayları için vakıf yükseköğretim kurumlarında burs kontenjanları ayrılmıştır. Bu kontenjanın 3 bin 50 öğrenci olduğu açıklandı. Bu yerleştirme işlemleri, seçim sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından elektronik ortamda elde edilen bilgilere dayanacaktır.

2- Depremzede aday kontenjanları nasıl belirlendi?

6 Şubat 2023 prestiji ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023-YKS’de merkezi yerleştirme Kahramanmaraş. Öğrenci kabul eden programlara kontenjan ayrılmıştır. Bu kapsamda depreme maruz kalan illerdeki devlet üniversiteleri ile YKS ile öğrenci alan programlarda mevcut kontenjan dışında yüzde 25 ek kontenjan belirlendi.

Ayrıca vakıf üniversitelerinde her program için 1 burslu kontenjan ayrılmasına karar verildi. Böylece depremden etkilenen öğrencilere 21 bin 215’i devlet, 3 bin 426’sı vakıf olmak üzere 24 bin 641 ek kontenjan tahsis edildi.

3- Adayların YKS tercihlerinde dikkat etmeleri gereken hususlar neler olmalıdır?

Seçim yapılırken adayların ilgi alanları, yetenekleri, varlıkları ve iş piyasası dikkate alınarak seçim yapmaları uygun olacaktır. Bu tercihler için listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sırasına, ardından sıralamasına yakın olanları; 2022 yılında oluşturulan bölüm yerleştirme sıralamalarını yukarıdaki ve altındaki üniversite programları için dikkate almalıdır.

4- YKS tercihleri ​​sıralamaya göre mi yoksa puana göre mi yapılmalı? Kaç seçim yapılacak?

Adaylar puanlarına göre değil sıralamalarına göre tercih yapmalıdır. Geçen yılki sıralamalar YKS tercihlerinde değerli bir faktör olmalıdır. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalıdır.

YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercih yapabilirler. “Puanım yeterli olmayabilir.” kafaya takmadan sadece ilgi alanı dikkate alınarak belirlenmeli ve en çok istenen programlar buraya yazılmalıdır. Ancak kazanılsa bile tercih listesine kaydedilmesi istenmeyen bir programa yer vermemelidirler. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının, talep sırasına uygunluğu kontrol edilmelidir.

5- Başarı sıralaması uygulaması bu yıl da devam edecek mi?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan asgari başarı sırası uygulaması devam etmektedir.

Buna göre bu yılki EA hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde en düşük 125 bin, SAY mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde en düşük 300 bin, SAY mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde en düşük 250 bin, SAY tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde en düşük 50 bin, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ise en düşüktür. Puan türünde en düşük 300 binde bir, eczacılık programlarında yerleştirme işlemlerinde en düşük SAY 100 binde bir, diş hekimliği programlarında SAY yerleştirme işlemlerinde en düşük 80 binde bir olmak gerekecektir.

6- Bu sene ilk defa açılacak bölümler var mı?

YÖK ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi arasında imzalanan Siber Güvenlik Eğitimi İşbirliği Protokolü kapsamında; Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları öğrenci kabul edecek.

Siber güvenlik meslek yüksekokulları bünyesinde siber güvenlik analist ve operatör programları açılmıştır. İlahiyat programlarının eğitim dili en az yüzde 30 İngilizce’dir ve her program için 25’er kontenjan bulunmaktadır.

Ayrıca Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu bünyesinde bağcılık ve bağcılık teknolojisi, 19 Mayıs Üniversitesi bünyesinde Kenevir Dokuma Staj, Pamukkale Üniversitesi Serinhisar Meslek Yüksekokulu bünyesinde bıçak yapımı ve el aletleri üretimi teknolojisi, İstanbul’da sanal ve artırılmış gerçeklik önlisans programları açılacaktır. Üniversite Cerrahpaşa.

7- Temel bilimleri seçip, iktisadi ve idari bilimlerde çift anadal yapmak mümkün müdür?

YÖK 2023-YKS yerleştirme sonuçlarına göre İstanbul, Ankara, Dokuz Eylül, Karadeniz Teknik ve Çukurova Üniversitelerinin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine bilgisayar bilimleri, iktisat, iktisat, işletme, istatistik ve ekonometri programlarının ikili bir ana bölümü ve bir yan bölümü vardır. eğitim verildi.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek uygulama YKS tercih kılavuzunda yer alıyor.

8- YKS tercihleri ​​için nasıl danışmanlık alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YKS sonuçlarına göre tercih yapacak öğrencilere 27 Temmuz itibarıyla 81 ilde rehber öğretmenler tarafından rehberlik hizmeti verilecek. Adayların tercihlerini ortaöğretim kurumlarındaki tercih kurullarında görev alan rehber öğretmenler ve manevi danışmanlardan veya Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışma kurullarından takviye alarak oluşturmaları uygun olacaktır.

Ayrıca tercih yapacak öğrenciler için üniversiteler tercih fuarları düzenleyecek.

9- Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri ​​arasında, elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri ​​arasında yapılacaktır.

10- Ek yerleştirme nasıl yapılacak?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilir. Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kayıtsızlık nedeniyle dolmayan kontenjanlara ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek yerleştirme başvurusunda bulunamazlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu